TIPS TO SAVE UP





Having a program is the key


Πολλές φορές το να κάνεις οικονομία μοιάζει τόσο δύσκολο (γιατί τι άλλο να κόψουμε πια;). Το πιο δύσκολο κομμάτι όμως είναι να κάνουμε την αρχή.

Υπάρχουν τόσοι απλοί και κατανοητοί τρόποι για το πετύχεις ενώ το αποτέλεσμα που θα δεις θα είναι και άμεσο και ικανοποιητικό.


Οι παρακάτω τρόποι που σου παρουσιάζω είναι –εννοείται- δοκιμασμένοι και επινοημένοι από μένα που σημαίνει ότι λειτουργούν.


Άντε προγραμματίσου






Ναι, λειτουργεί. Όχι, δεν είναι δύσκολο. Ναι, μπορείς και εσύ να το κάνεις που δεν είσαι του προγράμματος. Θα βρεις κι άλλες δικαιολογίες; Ένα τετραδιάκι χρειάζεσαι και ένα στυλό. Όπως γράφω και πιο πάνω στον τίτλο, το πρόγραμμα είναι το κλειδί. Και η επιμονή ίσως.


Πρώτο βήμα:
Γράψε το μηνιαίο σου εισόδημα (από όπου και αν προέρχεται αυτό). Κατέγραψέ το. Να το βλέπεις. Συνέχεια.

Δευτερο βήμα: 
Γράφε κάθε μήνα, ποιό είναι το επιτρεπτό σου όριο. Μέχρι πόσα δηλαδή μπορείς να ξοδεύεις (συμπεριλαμβανομένων των πάντων, από χαρτί υγείας μέχρι λογαριασμό τηλεφώνου). Αυτό όμως προυποθέτει το παρακάτω βήμα...

Τρίτο βήμα: 


Πάρε ένα κουτί, ένα κάδο (εγώ έχω μία γυάλινη, διάφανη σαλατιέρα του ικέα) και βάζε μέσα όλες τις αποδείξεις του μήνα. 
Εγώ ακόμα και αν τις χάνω, κάθε βράδυ γράφω σε χαρτί τι έχω ξοδέψει μέσα στη μέρα. Κάθε τέλος του μηνός συγκεντρώνω τις αποδείξεις, κοιτάω που ξέφυγα, πόσο επιπόλαια σκέφθηκα μερικές φορές, τσαντίζομαι και βάζω καινούργιους στόχους για τον επόμενο μήνα. Και η πλάκα είναι, ότι δεν είμαι υπερκαταναλωτική. 
Κάνε το, θα εντυπωσιαστείς με το πόσες βλακείες αγοράζεις μέσα στο μήνα και δεν το καταλαβαίνεις.

Τέταρτο βήμα: 

Μετά το παραπάνω, θα δεις ποιούς λογαριασμούς πρέπει να εξαφανίσεις από τη ζωή σου. Π.χ., είσαι του ντελίβερι αλλά δεν το παραδέχεσαι; Θέλεις 4 καφέδες μέσα στη μέρα από το διπλανό μπιστρότ; Έχεις συνδρομές σε περιοδικά (και τώρα που είπα περιοδικά, περιορίσου σε αυτά που όντως αγαπάς να διαβάζεις), έχεις 100 κουπόνια για έκπτωση ( ο θεός να την κάνει) σε πιτσαρία; Ξέρεις τι να κάνεις νομίζω. Bye bye.

Πέμπτο βήμα: 


Και αφού σου άνοιξα την όρεξη... κολοκυθόπιτα. Μάθε να τρως στο σπίτι. Εκτός ότι θα νιώθεις άνθρωπος και όχι ζαμπόν με πόδια, θα εξοικονομήσεις πολλά χρήματα. Στο λέει και στο εγγυάται μία πρωην Α.Ν. (Ακούραστη Ντελιβερολάγνα).
Επίσης, αγόρασε κανένα ταπεράκι. Μαγείρεψε το φαγητό της εβδομάδας. Πάρε μαζί σου το ταπεράκι στη δουλειά (εκτός και αν είναι της μητέρας σου το ταπεράκι που χειρότερο κακό να μη σε βρει). Γενικά, οργανώσου με το φαγητό. Και ποτέ μα ποτέ μην πας σουπερ μάρκετ πεινασμένη.

Έκτο βήμα: 
Μείωσε τους πάγιους λογαριασμούς. Κλείνε τα φωτάκια, κλείνε κλιματιστικά όταν μπορείς, κάνε καλύτερα deals με τις εταιρίες τηλεφωνίας.

Έβδομο βήμα: 
Περιόρισε τις online αγορές. Ξέρω, είναι άτιμο το ιντερνετ και οι διαφημίσεις του αλλά κάνε τα στραβά μάτια. Μην μπαίνεις σε e-shops 3:00 η ώρα τη νύχτα επειδή έχεις αυπνίες ή επειδή δε νιώθεις καλά και θες κάτι να αγοράσεις... (καλά για το δεύτερο πάω πάσο). 
Κάνε μία λίστα με ό,τι χρειάζεσαι και κοίτα να μείνεις σε αυτή.

Όγδοο βήμα


Αγόρασε κουμπαρά. Όχι οποιονδήποτε κουμπαρά. Αυτούς του κεραμικούς θέλουμε που δεν ανοίγουν αν δεν τους σπάσεις με σφυρί. 
Κάθε μέρα θα βάζεις μέσα και από ένα ευρώ ή και παραπάνω. Επίσης, μπορείς να βάζεις μέσα και τα χρήματα που τελικά δεν έδωσες για ντελίβερι. 
Όταν νιώθεις ότι έχεις επάνω σου χρήματα που μπορεί να ξοδέψεις χωρίς να σκεφτείς δύο φορές, βάλε τα μέσα. 
Και όχι, δε μπορείς να τα βγάλεις. Είπαμε είναι κεραμικός μπιχιχιχι.





Αυτά είναι λοιπόν τα δικά μου βήματα για να εξοικονομώ χρήματα και μέχρι στιγμής τα πάω πολύ καλά.
Πες μου κάτω στα σχόλια, ποια είναι τα δικά σου tips (μη ντρέπεσαι, μοιράσου τα με την υπόλοιπη τάξη) μήπως και εξελιχθούμε ακόμα περισσότερο.


                                                                    Σε φιλώ

11 comments:

  1. Αυτό με τις αποδείξεις δεν το είχα σκεφτεί...καλή ιδέα,όσο για τον κουμπάρα έτσι πηγαίνω διακοπές τα τελευταία χρόνια.ευρω και προορισμός...χαχαχα...αλλά τιπς δεν έχω αλλά νομίζω ότι και αυτά αρκούν...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αυτό με τις αποδείξεις είναι πολύ αποτελεσματικό. Έχω το βάζο πάνω απο το ψυγείο και κοζάρουμε συνέχεια ο ένας τον άλλο :P Κουμπαράς ελπίζω κεραμικός αλλιώς δε ξέρω πού βρίσκεις τη δύναμη xaxaxa

      Delete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σου λέω το πρόγραμμα σώζει ζωές και ταξιδεύει ψυχές (τι γράφω;;;;):P
      Τουβλάκια εδώ να δεις πόσα... πριν ήταν σα το σπίτι της barbie τώρα έχει γίνει σπιτάκι σκύλου. Όσο πάει ανεβαίνουμε level :) <3 <3 <3 <3

      Delete
  3. εκει με το ταπερ εκλαψα. Ωραιες ιδεες. Μπραβο.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tα τάπερ της μανούλας πάντα επιστρέφονται αλλιώς πέφτει παντόφλα :P
      Χαίρομαι που βρήκες χρήσιμο το πόστ :) <3

      Delete
  4. ΤΟ ΜΠΟΛ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΟΥΠΕΡ ΤΡΙΚ. ΔΕΝ ΕΧΩ ΜΕΤΡΗΣΕΙ ΠΟΤΕ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΜΟΥ ΕΤΣΙ. ΤΑ ΤΑΠΕΡ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΑ ΧΑΧΑΧΧΑ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kαι όταν βλέπεις πόσο εύκολα γεμίζει το μπολ εκεί να δεις φρίκη :P Τα τάπερ ξαναλέω φου κακά!

      Delete
  5. Εγραψες παλι!Πολυ πρακτικο αρθρο!Σε ευχαριστουμεε!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ΩΩΩΩ κοριτσάρα μου σε ευχαριστώ! Κάνω ό,τι μπορώ χαχαχαχαα
      <3 <3 <3 <3 <3

      Delete
  6. Λατρεύω τέτοια άρθρα με ανεβάζουν και φτιαχνω προγραμμα. Ολα τα τιπς σου αξιοπρόσεκτα. Θα βαλω πολλά μπρος μπας και δω φως χαχαχα να γράψεις κι άλλα τέτοια.

    ReplyDelete

Back to Top